Kiinalainen kello

09.05.2025

Kiinalainen kello ja lunar-solar -kalenteri hoitotyössä

Kiinalaisessa lääketieteessä käytetään niin sanottua kiinalaista kellotaulua, joka yhdistää vuorokaudenajan kehon elintoimintoihin. Tämä perustuu perinteiseen lunar-solar -kalenteriin, jossa otetaan huomioon sekä kuun että auringon liikkeet. Kalenterivuosi alkaa kiinalaisena uutena vuotena, joka ajoittuu yleensä tammi–helmikuun vaihteeseen. Vuosi jakautuu kahteentoista kuukuukauteen ja jokainen kuukausi alkaa uudesta kuusta.

Kiinalainen kello osoittaa, milloin kukin elin on aktiivisimmillaan vuorokauden aikana. Esimerkiksi Keuhkojen aktiivisin aika on aamuyöllä klo 03–05, ja sen vastakohta-aika klo 15–17 liittyy Virtsarakon toimintaan. Tällä tiedolla voi olla merkitystä hoitotyössä: jos hengitysoireet pahenevat Keuhkojen aktiiviaikaan, akupunktiohoito Keuhkojen tukemiseksi voi olla tehokkainta vastakkaiseen aikaan eli iltapäivällä.

Lunar-solar -kalenteria hyödynnetään sekä sairauksien diagnosoinnissa että hoitosuunnittelussa kuukauden ja vuorokauden tasolla. Esimerkiksi helmikuu liittyy Keuhkoihin ja kevään energiaan – kasvuun ja uuteen alkuun. Vaikka luonto ei vielä helmikuussa Suomessa näytä keväiseltä, ilmassa voi jo olla kevään merkkejä, kuten siitepölyä muualta. Kevätallergioista kärsivien hoito tulisi aloittaa jo syksyllä, jolloin altistus allergeeneille on vähäisintä.